EKONOMI KEWANGAN & PERBANKAN ISLAM: Alhamdullillah Syukur ke Hadrat Allah

BERSAMA PAUTAN UKHWAH


Ukhwah.com :: Top Blog

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang telah menciptakan (sekalian makhluk),Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang MAHA Pemurah,Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya."

(Al Alaq: Ayat 1-5)

Yang Sedang Membaca:

Yang Sudah Membaca : website analysis

UNGKAPAN RASA

"Semua harus berusaha sekadar kemampuannya bagi menghulur kepakaran dan apa jua yang dimilikinya bagi merealisasikan konsep amar ma'ruf nahi mungkar iaitu sama-sama mengajak kepada kebaikan dan melarang antara satu sama lain dari melakukan kejahatan.

Nasihat tidak semestinya hanya datang dari seorang yang lebih soleh dan sempurna, kerana semua tiada kita yang terlepas dari dosa. Namun, jangan sesekali menjadikan dosa kita penghalang dari usaha memperbaiki masyarakat. Jika itu berlaku, sedarilah ia hanyalah tipu daya Syaitan."

Isnin, April 21, 2008

Alhamdullillah Syukur ke Hadrat Allah

Isnin, April 21, 2008
Telah lama menanti untuk lebih mendalami sebahagian dari cabang ilmu islam ini, namun telah dibisikan dihati apakah sumbanganku kepada Dunia Islam serta Umatnya atas apa dipelajari sehingga hari ini dan amanah untuk menyampaikan kepada semua agar mereka itu boleh membuat pertimbangan sewaras akal fikiran selaras tuntutan Islam sebagaimana maksud firmanNya;

"(Mereka itu ialah): Orang-orang yang bertaubat, yang beribadat, yang memuji Allah, yang mengembara (untuk menuntut ilmu dan mengembangkan Islam), yang rukuk, yang sujud, yang menyuruh berbuat kebaikan dan yang melarang daripada kejahatan, serta yang menjaga batas-batas hukum Allah dan gembirakanlah orang-orang yang beriman (yang bersifat demikian)."

[Al Quran: Surah At Taubah (9) Ayat 112]Alhamdulillah, sekali lagi atas izinNya akhirnya dapatlah juga diberikan kesempatan untuk berinteraksi sambil beramal melalui laman blog ini sebagai medium pengantaraan ilmuNya dan semoga dapat dihindarkan keburukkan dan kesalahan sebaliknya dilimpah kurnia panduan dan bimbingan agar objektif utk memberi pengetahuan yg asas tentang ilmu ini dapat dimanafaatkan bagi mereka yg mahu berfikir. Maksud firman Allah;


"Dialah yang menurunkan kepada mu (wahai Muhammad) Kitab Suci Al-Qur'an. Sebahagian besar dari Al-Qur'an itu ialah ayat-ayat "Muhkamaat" (yang tetap, tegas dan nyata ma'nanya serta jelas maksudnya); ayat-ayat Muhkamaat itu ialah ibu (atau pokok) isi Al-Qur'an. Dan yang lain lagi ialah ayat-ayat “mutasyaabihaat” (yang samar- samar , tidak terang maksudnya). Oleh sebab itu (timbullah faham yang berlainan menurut kandungan hati masing-masing) adapun orang-orang yang ada dalam hatinya kecederungan kearah kesesatan, maka mereka selalu menurut apa yang samar-samar dari Al-Qur'an untuk mencari fitnah dan mencari-cari Ta'wilnya (memutarkan maksudnya menurut yang di sukainya). Padahal tidak ada yang mengetahui Ta'wilnya (tafsir maksudnya yang benar) melainkan Allah. Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam pengetahuannya dalam ilmu-ilmu ugama, berkata : "Kami beriman kepadanya , semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan kami". Dan tiadalah yang mengambil pelajaran dan peringatan melainkan orang-orang yang berfikiran ."

[Al Quran: Surah Ali Imran (3) Ayat 7]


Setakat ini dahulu sebagai pengenalan dan permulaan. Semoga diberikan kesempatan olehNya utuk meneruskan matlamat blog. Wasallam.
0 ulasan:

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates