EKONOMI KEWANGAN & PERBANKAN ISLAM: Muamalat Islam: Satu Rencana Utk Renungan

BERSAMA PAUTAN UKHWAH


Ukhwah.com :: Top Blog

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang telah menciptakan (sekalian makhluk),Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang MAHA Pemurah,Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya."

(Al Alaq: Ayat 1-5)

Yang Sedang Membaca:

Yang Sudah Membaca : website analysis

UNGKAPAN RASA

"Semua harus berusaha sekadar kemampuannya bagi menghulur kepakaran dan apa jua yang dimilikinya bagi merealisasikan konsep amar ma'ruf nahi mungkar iaitu sama-sama mengajak kepada kebaikan dan melarang antara satu sama lain dari melakukan kejahatan.

Nasihat tidak semestinya hanya datang dari seorang yang lebih soleh dan sempurna, kerana semua tiada kita yang terlepas dari dosa. Namun, jangan sesekali menjadikan dosa kita penghalang dari usaha memperbaiki masyarakat. Jika itu berlaku, sedarilah ia hanyalah tipu daya Syaitan."

Isnin, Mei 11, 2009

Muamalat Islam: Satu Rencana Utk Renungan

Isnin, Mei 11, 2009

Sedikit terjemahan dari artikel di atas mengikut bahasa yg ringkas utk mereka yg kurang fasih berbahasa inggeris:

SEMAKIN RAMAI BUKAN ISLAM MENCUBA PERBANKAN ISLAM:OCBC

"Bukan Islam merupakan separuh daripada pelanggan perbankan Islam Al Amin OCBC menurut Ketua Pegawai Eksekutif"

Perbank Islam semakin mendapat tempat di hati bukan Islam di seluruh dunia kerana ketegasannya dalam prinsip pembiayaan, menurut bank ketiga terbesar Singapura itu, menyaksikan usaha industri perbankan menjadikan sumber kerpecayaan sebagai satu langkah dalam mendapatkan tempat dalam pasaran.

Kewangan Islam merupakan satu adunan ekonomi Islam dan prinsip pinjaman moden dimana produknya boleh dinikmati dan dimanafaatkan oleh orang Islam dan bukan Islam.

Pada sautu ketika dahulu perbankan Islam merupakan satu pasaran yg kecil bagi menyediakan kemudahan bagi umat islam yg mengelakkan perbankan konvesyenal kini kewangan Islam merupakan produk popular kebelakangan ini oleh kerana pelaburan besar oleh syarikat dari Negara Teluk dan meningkatnya permintaan dalam pelaburan beretika.

Orang bukan Islam juga sekarang telah mula mencari pelaburan2 yg berisiko rendah sebagai alternatif kepada keaadan kredit global masa sekarang yg menyaksikan tahap keraguan mereka terhadap tatacara pengurusan risiko mengikut praktis barat.

Business Times 1/12/2008 


Artikel ini dpetik dari Business Times. Rencana ini berkenaan Orang Bukan Muslim yg semakin berminat menggunakan produk perbankan Islam. Bagaimana reaksi  kita terhadap perkara ini. Jadilah pengguna yg bijak dalam menilai sesuatu perkara.Perlukah kita sebagai orang Islam sendiri memperlekehkan sistem sendiri sedangkan orang lain mengetahui akan kekuatannya.

Sehingga bertemu dalam posting seterusnya. Renung renungkan.

Salam.


0 ulasan:

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates