EKONOMI KEWANGAN & PERBANKAN ISLAM: Muamalat Islam: Vatican Iktiraf Kewangan Islam

BERSAMA PAUTAN UKHWAH


Ukhwah.com :: Top Blog

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang telah menciptakan (sekalian makhluk),Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang MAHA Pemurah,Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya."

(Al Alaq: Ayat 1-5)

Yang Sedang Membaca:

Yang Sudah Membaca : website analysis

UNGKAPAN RASA

"Semua harus berusaha sekadar kemampuannya bagi menghulur kepakaran dan apa jua yang dimilikinya bagi merealisasikan konsep amar ma'ruf nahi mungkar iaitu sama-sama mengajak kepada kebaikan dan melarang antara satu sama lain dari melakukan kejahatan.

Nasihat tidak semestinya hanya datang dari seorang yang lebih soleh dan sempurna, kerana semua tiada kita yang terlepas dari dosa. Namun, jangan sesekali menjadikan dosa kita penghalang dari usaha memperbaiki masyarakat. Jika itu berlaku, sedarilah ia hanyalah tipu daya Syaitan."

Khamis, Mei 14, 2009

Muamalat Islam: Vatican Iktiraf Kewangan Islam

Khamis, Mei 14, 2009

Assalamualaikum WBT.

Lagi rencana berita mengenai pengiktirafan oleh pihak Vatican terhadap Kewangan Islam. Sedikt terjemahan dalam bahasa melayu seperti berikut:


Kewangan Islam Boleh Membantu Krisis Perbankan Barat Ujar Vatican.

"Vatican telah menyeru agar bank bank melihat kepada perundangan kewangan Islam untuk memulihkan kembali keyakinan pelanggan dalam keadaan krisis global sekarang.

Prinsip etika sebagai asas kewangan Islam diyakini dapat mendekatkan lagi hubungan antara pelanggan mereka dalam menyampaikan ke tahap tanda aras sebenar khidmat kewangan."

Sumber: Bloomberg.com Bertarikh 4-Mar-2009

Alhamdullilah, kebelakangan ini semakain ramai pihak2 yg Non Muslim mengakui akan keberkesanan dan kebaikan perbankan Islam. Amin. 

Cuma sedikit sayang, masih ada segelintir muslim yg masih enggan & kabur2 dalam meyakini sistem tersohor ini. Namun begitu usaha2 dakwah & Ilmiah harus diteruskan dalam memberi kesedaran dan ilmu pengetahuan berkenaan Muamalat Islam dalam mendidik masyarakat berkenaannya seperti yg dituntut.

Insyaallah. Salam.

0 ulasan:

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates