EKONOMI KEWANGAN & PERBANKAN ISLAM: Ekonomi Islam: Apa Kata Bukan Islam

BERSAMA PAUTAN UKHWAH


Ukhwah.com :: Top Blog

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang telah menciptakan (sekalian makhluk),Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang MAHA Pemurah,Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya."

(Al Alaq: Ayat 1-5)

Yang Sedang Membaca:

Yang Sudah Membaca : website analysis

UNGKAPAN RASA

"Semua harus berusaha sekadar kemampuannya bagi menghulur kepakaran dan apa jua yang dimilikinya bagi merealisasikan konsep amar ma'ruf nahi mungkar iaitu sama-sama mengajak kepada kebaikan dan melarang antara satu sama lain dari melakukan kejahatan.

Nasihat tidak semestinya hanya datang dari seorang yang lebih soleh dan sempurna, kerana semua tiada kita yang terlepas dari dosa. Namun, jangan sesekali menjadikan dosa kita penghalang dari usaha memperbaiki masyarakat. Jika itu berlaku, sedarilah ia hanyalah tipu daya Syaitan."

Khamis, Ogos 21, 2008

Ekonomi Islam: Apa Kata Bukan Islam

Khamis, Ogos 21, 2008
Assalamualaikum w.b.t.

Bismillahirrahamnirrahim

Semalam selesai menonton Debat antara CM Penang Lim Guan Eng vs Ex CM Koh Tsoo Kun ana termenung jap.Menarik jurak isi yg yg diulas kopek oleh kedua2 pendebat.

Satu perkara yg tersentuh pada ana yg di ucapkan oleh LGE ialah mengenai asas2 pentadbiran dan pimpinan yg ditekankan dalam Islam melalui pengajian Al Quran iaitu Amal Makruf Nahi Mungkar. Saksikan klip berikut:


Jadi kita sebagai orang Islam jangan rasa tersinggung tetapi patut merasa malu. Ambil iktibar tengtang perkara ini. jika bukan islam boleh "menggaji" tentang perkara ini dan mungkin lebih baik pengetahuan mereka, kita ni nak jadik apa?

Kerana itulah kita dituntut menuntut ilmu sehingga ke liang lahad.Orang bukan Islam nampak kebaikan Islam tapi kita sesama ummah masih bertelagah.

Renung renungkan.

Salam.

0 ulasan:

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates