EKONOMI KEWANGAN & PERBANKAN ISLAM: Ekonomi Islam: Peranan Ulama & Umara

BERSAMA PAUTAN UKHWAH


Ukhwah.com :: Top Blog

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang telah menciptakan (sekalian makhluk),Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang MAHA Pemurah,Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya."

(Al Alaq: Ayat 1-5)

Yang Sedang Membaca:

Yang Sudah Membaca : website analysis

UNGKAPAN RASA

"Semua harus berusaha sekadar kemampuannya bagi menghulur kepakaran dan apa jua yang dimilikinya bagi merealisasikan konsep amar ma'ruf nahi mungkar iaitu sama-sama mengajak kepada kebaikan dan melarang antara satu sama lain dari melakukan kejahatan.

Nasihat tidak semestinya hanya datang dari seorang yang lebih soleh dan sempurna, kerana semua tiada kita yang terlepas dari dosa. Namun, jangan sesekali menjadikan dosa kita penghalang dari usaha memperbaiki masyarakat. Jika itu berlaku, sedarilah ia hanyalah tipu daya Syaitan."

Sabtu, Ogos 16, 2008

Ekonomi Islam: Peranan Ulama & Umara

Sabtu, Ogos 16, 2008
Assalamualaikum w.b.t

Bismmilahhirahmanirrahim;

Lama sudah tidak dapat membuat pengisian baru kerana agak sibuk dengan tugasan. Alhamdullillah ada masa yg sedikit ini untuk berkongsi ilmu dengan para pembaca diluar sana.

Hari ini ana uploadkan sedikit ilmu melalui sisipan video klip dari siri Al Kuliyyah Siri Ramadhan kalu tak silap tahun 2001. Panelnya terdiri daripada Ustaz Abu Hassan din Al Hafiz Dan Ustaz Ismail Kamus. Perbincangan berkisar kepada PERANAN ULAMA & UMARA DALAM PEMBANGUNAN NEGARA. Ikuti pandangan beliau untuk dijadikan panduan insyaallah.

1. Batasan Ketaatan Kepada Umara ( Pemimpin )

2. Peranan Ulama & Umara

3. Pelbagai Ulama Dunia & Penggunaan Ilmunya

Semoga kita mendapat iktibar daripada apa yg disampaikan oleh mereka2 yg berilmu pengetahuan itu. Terima kasih kepada saudara/i "vcdilmu" yg mengupload video tersebut ke laman YouTube.

Salam.

0 ulasan:

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates