EKONOMI KEWANGAN & PERBANKAN ISLAM: Ekonomi Islam: Pemilihan Pimpinan

BERSAMA PAUTAN UKHWAH


Ukhwah.com :: Top Blog

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang telah menciptakan (sekalian makhluk),Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang MAHA Pemurah,Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya."

(Al Alaq: Ayat 1-5)

Yang Sedang Membaca:

Yang Sudah Membaca : website analysis

UNGKAPAN RASA

"Semua harus berusaha sekadar kemampuannya bagi menghulur kepakaran dan apa jua yang dimilikinya bagi merealisasikan konsep amar ma'ruf nahi mungkar iaitu sama-sama mengajak kepada kebaikan dan melarang antara satu sama lain dari melakukan kejahatan.

Nasihat tidak semestinya hanya datang dari seorang yang lebih soleh dan sempurna, kerana semua tiada kita yang terlepas dari dosa. Namun, jangan sesekali menjadikan dosa kita penghalang dari usaha memperbaiki masyarakat. Jika itu berlaku, sedarilah ia hanyalah tipu daya Syaitan."

Selasa, Ogos 19, 2008

Ekonomi Islam: Pemilihan Pimpinan

Selasa, Ogos 19, 2008
Assalamualaikum w.b.t

Bismillahirahmannirahim;

Alhamdulillah dapat ana sambung sikit lagi perihal umara(kepimpinan) dalam membangunkan negara. Ana sisipkan sedikit video klip sedutan dari kulliyah agama oleh Dato Ustaz Ismail Kamus. Sedikit penekanan kepada bagaimana umara itu dilantik kejawatan sebagai pemegang amanah dalam memerintah & membangunkan negara dari segala aspek menurut Islam.Harap para pembaca dapat mendengar secara penuh klip ini ( 5min & 3min) sebagai penambahan ilmu.

Terdapat pesanan dari Rasullulah dan Saidina Umar mengenai kepimpinan termasuk perjawatan hakim & Qadhi yang amat berat tanggungjawabnya dalam melaksanakan amanah yang diulas dari kulliyah ini.

1. Persoalan Menjadi Pemimpin (5 Minit)

2. Pesan Rasullulah Dan Saidina Umar Untuk yg Ingin Menjadi Pemimpin

Semoga mendaat iktibar dan pengajaran dari kulliyah ini insyaallah dan bersama sama memperbaiki apa yg termampu.

Terima kasih kepada saudara/i kaWan860602 yg mengupload kulliyah inin YouTube.

0 ulasan:

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates