EKONOMI KEWANGAN & PERBANKAN ISLAM: Ekonomi Islam: Letakkan Ia Di Tempatnya

BERSAMA PAUTAN UKHWAH


Ukhwah.com :: Top Blog

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang telah menciptakan (sekalian makhluk),Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang MAHA Pemurah,Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya."

(Al Alaq: Ayat 1-5)

Yang Sedang Membaca:

Yang Sudah Membaca : website analysis

UNGKAPAN RASA

"Semua harus berusaha sekadar kemampuannya bagi menghulur kepakaran dan apa jua yang dimilikinya bagi merealisasikan konsep amar ma'ruf nahi mungkar iaitu sama-sama mengajak kepada kebaikan dan melarang antara satu sama lain dari melakukan kejahatan.

Nasihat tidak semestinya hanya datang dari seorang yang lebih soleh dan sempurna, kerana semua tiada kita yang terlepas dari dosa. Namun, jangan sesekali menjadikan dosa kita penghalang dari usaha memperbaiki masyarakat. Jika itu berlaku, sedarilah ia hanyalah tipu daya Syaitan."

Jumaat, September 05, 2008

Ekonomi Islam: Letakkan Ia Di Tempatnya

Jumaat, September 05, 2008
Assalamualaikum

Bismillahirahmannirrahim

Sesungguhnya setiap arahan atau perintah yg diturunkan oleh Allah melalui para rasulnya perlu diletakkan ditempatnya. Kepentingan mematuhi perintah ini adalah melangkaui segala bentuk kepentingan peribadi kerana ianya memang diadakan agar umat manusia tidak menzalimi diri mereka sendiri apabila sampai pada hari perbicaraan kelak di alam akhirat.

Sesungguhnya Allah tidak menzalimi manusia tetapi kita sendiri yang menzalimi diri kita sendiri.

Ana sisipkan sedikit kulliyah oleh Ustaz Ismail Kamus berkenaan perkara tersebut supaya kita mengambil pengajaran dan iktibar.

Salam.

0 ulasan:

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates