EKONOMI KEWANGAN & PERBANKAN ISLAM: Ekonomi Islam: Peringatan Buat Ilmuan Islam

BERSAMA PAUTAN UKHWAH


Ukhwah.com :: Top Blog

"Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang telah menciptakan (sekalian makhluk),Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhanmu Yang MAHA Pemurah,Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan,Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya."

(Al Alaq: Ayat 1-5)

Yang Sedang Membaca:

Yang Sudah Membaca : website analysis

UNGKAPAN RASA

"Semua harus berusaha sekadar kemampuannya bagi menghulur kepakaran dan apa jua yang dimilikinya bagi merealisasikan konsep amar ma'ruf nahi mungkar iaitu sama-sama mengajak kepada kebaikan dan melarang antara satu sama lain dari melakukan kejahatan.

Nasihat tidak semestinya hanya datang dari seorang yang lebih soleh dan sempurna, kerana semua tiada kita yang terlepas dari dosa. Namun, jangan sesekali menjadikan dosa kita penghalang dari usaha memperbaiki masyarakat. Jika itu berlaku, sedarilah ia hanyalah tipu daya Syaitan."

Ahad, September 07, 2008

Ekonomi Islam: Peringatan Buat Ilmuan Islam

Ahad, September 07, 2008
Assalamualaikum

Bismillahirahmannirrahim

MESTI DENGARKAN!

Seterusnya untuk kuliyyah ekonomi kita ini, ana menyisipkan sedikit klip kuliyyah Ustaz Sharil Long (3 min) berkenaan kewajipan dan tanggungjawab para cendiakawan & Ilmuan Islam dalam menunjukkan ummah ke arah jalan yg benar seperti yang diperintahkan Allah melalui kalamnya dan rasulnya. Sesungguhnya amat keras peringatan itu diturunkan:

Firman Allah:

وَإِذۡ أَخَذَ ٱللَّهُ مِيثَـٰقَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡكِتَـٰبَ لَتُبَيِّنُنَّهُ ۥ لِلنَّاسِ وَلَا تَكۡتُمُونَهُ ۥ فَنَبَذُوهُ وَرَآءَ ظُهُورِهِمۡ وَٱشۡتَرَوۡاْ بِهِۦ ثَمَنً۬ا قَلِيلاً۬‌ۖ فَبِئۡسَ مَا يَشۡتَرُونَ

"Dan (ingatlah) ketika Allah mengambil perjanjian setia dari orang-orang yang telah diberikan Kitab (iaitu): Demi sesungguhnya! Hendaklah kamu menerangkan isi Kitab itu kepada umat manusia dan jangan sekali-kali kamu menyembunyikannya. Kemudian mereka membuang (perjanjian setia) itu ke belakang mereka, serta mereka menukarnya dengan mengambil faedah dunia yang sedikit. Maka amatlah buruknya apa yang mereka dapati dari penukaran (Kalamullah dan janjiNya) itu"

Surah Al-E-Imran [3:187]

Semoga Ilmuan & Cendiakawan Islam di luar sana tidak memandang remeh perkara ini setelah ilmu & kedudukan dikurniakan kepada mereka di dunia.

Salam.

Sumber Rujukan:

0 ulasan:

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates